[καλός + τόπος] ο ειδυλλιακός, αρμονικός, φυσικός τόπος που σε μαγεύει και χάνεσαι στον χρόνο, εκεί όπου απολαμβάνεις τη γαλήνη…

Το ταξίδι του ρυζιού

Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 7.000 χρόνια και από εκεί εξαπλώθηκε στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Οι εμπορικές σχέσεις των Ινδών με τους κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής το έφεραν στη Μαύρη Ήπειρο και από εκεί στη βόρεια Αφρική και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Οι Ινδοί θεωρούσαν το ρύζι θείο δώρο, ενώ οι Κινέζοι έχουν ένα αρχαίο γνωμικό :
“Στη ζωή δεν είναι πολύτιμο το χρυσάφι αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερο”.

Το ρύζι ταξίδεψε στη Δυτική Ασία με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που επέστρεφαν, κάνοντας στάσεις σε διάφορες πόλεις της κεντρικής Ασίας, για να φτάσει τελικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ιταλία και την Ισπανία άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά τον 9ο αιώνα μ.Χ. και για πολλούς αιώνες το χρησιμοποιούσαν περισσότερο σαν φάρμακο παρά σαν τροφή.

Το 16ο αιώνα μ.Χ. το ρύζι ταξίδεψε με τους Ισπανούς στο Μεξικό και στη συνέχεια με τους Πορτογάλους στη Βραζιλία. Στη Βόρεια Αμερική έφτασε σχεδόν 150 χρόνια μετά και οι πρώτες συστηματικές καλλιέργειες έγιναν στην περιοχή της Carolina που έδωσε το όνομά της και σε μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες ρυζιού.

Ο αρχαίος βοτανολόγος Θεόφραστος, ο φυσιοδίφης Διοσκουρίδης και ο γιατρός Γαληνός είχαν μελετήσει το ρύζι ως φυτό, προϊόν διατροφής και θεραπείας ασθενειών του πεπτικού συστήματος.Γενικότερα οι πρόγονοι μας στηρίζονταν σε προϊόντα, παράγωγα άλλων σιτηρών.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ρυζιού επεκτάθηκε μετά το 1946 σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τη δεκαετία του 1950, η παραγωγή ρυζιού καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας αλλά γίνονται και εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων.

Σήμερα το ρύζι καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα,και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, σε περίπου 260.000 στρέμματα γης. Στην περιοχή της Χαλάστρας παράγεται περίπου το 70% του ελληνικού ρυζιού. Οι ελληνικοί ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές. Στο Δέλτα του Αξιού μπορείς να θαυμάσεις ατέλειωτους ορυζώνες, που θυμίζουν καμβά ζωγραφικής.

“Το ρύζι είναι το πιο διαδεδομένο βασικό προϊόν στον κόσμο”

Ποικιλίες Ρυζιού

Οι ποικιλίες του ρυζιού φτάνουν και τις 140.000, αν σκεφτούμε ότι καλλιεργείται παγκοσμίως από τα πανάρχαια χρόνια.

Από τα 260.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με ρύζι, το 70% περιλαμβάνει τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου επειδή τα ελληνικά εδάφη είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει την υψηλή ποιότητα. Το υπόλοιπο 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ρύζι τύπου Japonica.

Οι ελληνικές ποικιλίες ρυζιού είναι υψηλών και σταθερών αποδόσεων. Η χώρα μας κατατάσσεται στις τέσσερις χώρες με την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο μετά την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Καλλιέργεια Ρυζιού στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια ρυζιού στην περιοχή της Χαλάστρας ξεκινά και σταματά στη λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού, Λουδία και Γαλλικού και κυρίως στις περιοχές κοντά στις εκβολές των ποταμών. Η άρδευση γίνεται από τα κανάλια και η στράγγιση με αντλιοστασίων που υπάρχουν κοντά στις εκβολές των ποταμών.

Η συνεχής παρακολούθηση της καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή παράγουν προϊόντα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Χωρίς Γλουτένη

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα εκατοντάδων διακριτών πρωτεϊνών, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ουσιαστικά αποτελείται από δύο διαφορετικής τάξης πρωτεΐνες:
1) Τη γλοιαδίνη, που προσδίδει στο ψωμί την ιδιότητα να φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
2) Τη γλουτενίνη, που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της ζύμης.

Η γλουτένη είναι μια φυσική ουσία που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και συνεπώς , δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια, λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που αποτελεί ουσιαστικά μία ανοσολογική κατάσταση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη.

Τα άτομα που έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγουν ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση όταν διασπάται η γλουτένη των τροφών που προσλαμβάνουν.

Γλουτένη και δίαιτα

Η περίφημη «δίαιτα χωρίς γλουτένη» αποκλείει την πρωτεΐνη και επομένως τα δημητριακά στα οποία περιέχεται (σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη).

Δεν περιέχουν όλοι οι σπόροι των δημητριακών γλουτένη. Τέτοιοι είναι : κεχρί, κινόα, ρύζι, κ.α.

To Gluten Free ξεκίνησε από την Αμερική και απόκτησε φανατικούς θαυμαστές!!

1. Υπόσχεται περιορισμό της φλεγμονής. Η γλουτένη είναι έχει κατεξοχήν συστατικό που θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση της αυτοάνοσης κοιλιοκάκης.

2. Μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους. Οι διατροφικοί περιορισμοί σχετιζόμενοι με «ελεύθερο-γλουτένης» τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Ειδικά όταν το άμυλο αντικατασταθεί από πιο υγιεινές επιλογές, όπως η κινόα. Είναι όμως εξίσου πιθανό να συμβεί το αντίθετο: η κατανάλωση «υγιεινών» τροφών να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Πολλές από αυτές τις τροφές
περιέχουν πρόσθετα λιπαρά ή σάκχαρα, ώστε να γίνουν γευστικότερες. Έτσι φέρουν περισσότερες θερμίδες εξαπατώντας τους καταναλωτές.

3. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δυνητικά βελτιώνουν την πέψη μειώνοντας το «φούσκωμα». Η βελτίωση της πέψης με τη σειρά της μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη.

Χορτοφαγία

Οι αυστηροί χορτοφάγοι ασπάζονται τη φιλοσοφία κατά της βίας και απέχουν από οτιδήποτε βλάπτει το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Συνεπώς πολλοί από αυτούς δεν καταναλώνουν προϊόντα για την παρασκευή των οποίων, έγιναν πειράματα σε ζώα. Επίσης δε φορούν δερμάτινα και ολόμαλλα ρούχα, ούτε παρακολουθούν θεάματα τα οποία έχουν σχέση με την εκμετάλλευση ζώων.

Τέλος, κάποιοι απέχουν από προϊόντα τα οποία περιέχουν φοινικέλαιο αφού, για τη παρασκευή του έχουν αποψιλωθεί δέντρα από το φυσικό περιβάλλον του ουρακοτάγκου, με αποτέλεσμα αυτό το είδος να απειλείται με εξαφάνιση.

Το ρύζι και οι σπόροι αποτελούν πρώτη επιλογή των χορτοφάγων!

Οποιαδήποτε διατροφική επιλογή μπορεί να ικανοποιηθεί, λόγω της μεγάλης ποικιλίας τροφών, που μας παρέχει η φύση.

Μια διαδικασία που σέβεται την φύση

Η φύση είναι ζωογόνος, άφθονη και ζωτικής σημασίας. Μας παρέχει τους καρπούς της, μας τρέφει και εμείς οφείλουμε σεβασμό.

Η επεξεργασία του ρυζιού είναι μια διαδικασία απλή και φυσική. Ο αναποφλοίωτος κόκκος του ρυζιού αποτελείται από τον πυρήνα που περιλαμβάνει το έμβρυο, την καρδιά του σπόρου και το ενδόσπερμα, που θρέφει το έμβρυο,αρκετά στρώματα πίτουρου και το κέλυφος.

Κατά την διαδικασία της αποφλοίωσης απομακρύνονται οι εξωτερικές στρώσεις του ρυζιού, συγκεκριμένα αφαιρείται το κέλυφος και τα στρώματα του πίτουρου καθώς και το περιεκτικό σε λιπαρά φύτρο του ρυζιού που βρίσκεται επίσης στην περιφέρεια, οπότε δημιουργείται ο λευκός κόκκος του ρυζιού.

Τα προϊόντα που παράγονται κατά την επεξεργασία του αναποφλοίωτου ρυζιού αξιοποιούνται 100%, συγκεκριμένα:

Λευκασμένο Ρύζι
Οι ακέραιοι επεξεργασμένοι κόκκοι αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη τροφή στον κόσμο, που συμπληρώνει τις διατροφικές ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή νιφάδων και άλλων επεξεργασμένων τροφών.

Ορυζοτρίμματα
Οι σπασμένοι κόκκοι του ρυζιού που προκύπτουν από την επεξεργασία αυτού, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή επεξεργασμένων τροφών και αλκοολούχων ποτών.

Ρυζάλευρο
Το αλεύρι του ρυζιού χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και συγκεκριμένα στην παρασκευή παιδικών τροφών.

Ορυζοπίτουρο
Το πίτουρο που προκύπτει από την επεξεργασία του περικάρπιου του ρυζιού προορίζεται για ζωοτροφές.

Φλοιός
Ο φλοιός ρυζιού είναι μια μορφή βιομάζας που βρίσκεται, παγκοσμίως, σε αφθονία και χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Το ταξίδι του ρυζιού

Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 7.000 χρόνια και από εκεί εξαπλώθηκε στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Οι εμπορικές σχέσεις των Ινδών με τους κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής το έφεραν στη Μαύρη Ήπειρο και από εκεί στη βόρεια Αφρική και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Οι Ινδοί θεωρούσαν το ρύζι θείο δώρο, ενώ οι Κινέζοι έχουν ένα αρχαίο γνωμικό :
“Στη ζωή δεν είναι πολύτιμο το χρυσάφι αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερο”.

Το ρύζι ταξίδεψε στη Δυτική Ασία με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που επέστρεφαν, κάνοντας στάσεις σε διάφορες πόλεις της κεντρικής Ασίας, για να φτάσει τελικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ιταλία και την Ισπανία άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά τον 9ο αιώνα μ.Χ. και για πολλούς αιώνες το χρησιμοποιούσαν περισσότερο σαν φάρμακο παρά σαν τροφή.

Το 16ο αιώνα μ.Χ. το ρύζι ταξίδεψε με τους Ισπανούς στο Μεξικό και στη συνέχεια με τους Πορτογάλους στη Βραζιλία. Στη Βόρεια Αμερική έφτασε σχεδόν 150 χρόνια μετά και οι πρώτες συστηματικές καλλιέργειες έγιναν στην περιοχή της Carolina που έδωσε το όνομά της και σε μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες ρυζιού.

Ο αρχαίος βοτανολόγος Θεόφραστος, ο φυσιοδίφης Διοσκουρίδης και ο γιατρός Γαληνός είχαν μελετήσει το ρύζι ως φυτό, προϊόν διατροφής και θεραπείας ασθενειών του πεπτικού συστήματος.Γενικότερα οι πρόγονοι μας στηρίζονταν σε προϊόντα, παράγωγα άλλων σιτηρών.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ρυζιού επεκτάθηκε μετά το 1946 σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τη δεκαετία του 1950, η παραγωγή ρυζιού καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας αλλά γίνονται και εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων.

Σήμερα το ρύζι καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα,και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, σε περίπου 260.000 στρέμματα γης. Στην περιοχή της Χαλάστρας παράγεται περίπου το 70% του ελληνικού ρυζιού. Οι ελληνικοί ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές. Στο Δέλτα του Αξιού μπορείς να θαυμάσεις ατέλειωτους ορυζώνες, που θυμίζουν καμβά ζωγραφικής.

“Το ρύζι είναι το πιο διαδεδομένο βασικό προϊόν στον κόσμο”


Ποικιλίες Ρυζιού

Οι ποικιλίες του ρυζιού φτάνουν και τις 140.000, αν σκεφτούμε ότι καλλιεργείται παγκοσμίως από τα πανάρχαια χρόνια.

Από τα 260.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με ρύζι, το 70% περιλαμβάνει τον τύπο ρυζιού indica. Είναι υψηλής ποιότητας ρύζι με εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα παράγει ένα από τα καλύτερα ρύζια αυτού του τύπου επειδή τα ελληνικά εδάφη είναι αλατούχα και αυτό βοηθάει την υψηλή ποιότητα. Το υπόλοιπο 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ρύζι τύπου Japonica.

Οι ελληνικές ποικιλίες ρυζιού είναι υψηλών και σταθερών αποδόσεων. Η χώρα μας κατατάσσεται στις τέσσερις χώρες με την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο μετά την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.


Καλλιέργεια Ρυζιού στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια ρυζιού στην περιοχή της Χαλάστρας ξεκινά και σταματά στη λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού, Λουδία και Γαλλικού και κυρίως στις περιοχές κοντά στις εκβολές των ποταμών. Η άρδευση γίνεται από τα κανάλια και η στράγγιση με αντλιοστασίων που υπάρχουν κοντά στις εκβολές των ποταμών.

Η συνεχής παρακολούθηση της καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή παράγουν προϊόντα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.


Χωρίς Γλουτένη

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα εκατοντάδων διακριτών πρωτεϊνών, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ουσιαστικά αποτελείται από δύο διαφορετικής τάξης πρωτεΐνες:
1) Τη γλοιαδίνη, που προσδίδει στο ψωμί την ιδιότητα να φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
2) Τη γλουτενίνη, που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της ζύμης.

Η γλουτένη είναι μια φυσική ουσία που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και συνεπώς , δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια, λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που αποτελεί ουσιαστικά μία ανοσολογική κατάσταση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη.

Τα άτομα που έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγουν ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση όταν διασπάται η γλουτένη των τροφών που προσλαμβάνουν.

Γλουτένη και δίαιτα

Η περίφημη «δίαιτα χωρίς γλουτένη» αποκλείει την πρωτεΐνη και επομένως τα δημητριακά στα οποία περιέχεται (σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη).

Δεν περιέχουν όλοι οι σπόροι των δημητριακών γλουτένη. Τέτοιοι είναι : κεχρί, κινόα, ρύζι, κ.α.

To Gluten Free ξεκίνησε από την Αμερική και απόκτησε φανατικούς θαυμαστές!!

1. Υπόσχεται περιορισμό της φλεγμονής. Η γλουτένη είναι έχει κατεξοχήν συστατικό που θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση της αυτοάνοσης κοιλιοκάκης.

2. Μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους. Οι διατροφικοί περιορισμοί σχετιζόμενοι με «ελεύθερο-γλουτένης» τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Ειδικά όταν το άμυλο αντικατασταθεί από πιο υγιεινές επιλογές, όπως η κινόα. Είναι όμως εξίσου πιθανό να συμβεί το αντίθετο: η κατανάλωση «υγιεινών» τροφών να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Πολλές από αυτές τις τροφές
περιέχουν πρόσθετα λιπαρά ή σάκχαρα, ώστε να γίνουν γευστικότερες. Έτσι φέρουν περισσότερες θερμίδες εξαπατώντας τους καταναλωτές.

3. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δυνητικά βελτιώνουν την πέψη μειώνοντας το «φούσκωμα». Η βελτίωση της πέψης με τη σειρά της μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη.


Χορτοφαγία

Οι αυστηροί χορτοφάγοι ασπάζονται τη φιλοσοφία κατά της βίας και απέχουν από οτιδήποτε βλάπτει το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Συνεπώς πολλοί από αυτούς δεν καταναλώνουν προϊόντα για την παρασκευή των οποίων, έγιναν πειράματα σε ζώα. Επίσης δε φορούν δερμάτινα και ολόμαλλα ρούχα, ούτε παρακολουθούν θεάματα τα οποία έχουν σχέση με την εκμετάλλευση ζώων.

Τέλος, κάποιοι απέχουν από προϊόντα τα οποία περιέχουν φοινικέλαιο αφού, για τη παρασκευή του έχουν αποψιλωθεί δέντρα από το φυσικό περιβάλλον του ουρακοτάγκου, με αποτέλεσμα αυτό το είδος να απειλείται με εξαφάνιση.

Το ρύζι και οι σπόροι αποτελούν πρώτη επιλογή των χορτοφάγων!

Οποιαδήποτε διατροφική επιλογή μπορεί να ικανοποιηθεί, λόγω της μεγάλης ποικιλίας τροφών, που μας παρέχει η φύση.


Μια διαδικασία που σέβεται την φύση

Η φύση είναι ζωογόνος, άφθονη και ζωτικής σημασίας. Μας παρέχει τους καρπούς της, μας τρέφει και εμείς οφείλουμε σεβασμό.

Η επεξεργασία του ρυζιού είναι μια διαδικασία απλή και φυσική. Ο αναποφλοίωτος κόκκος του ρυζιού αποτελείται από τον πυρήνα που περιλαμβάνει το έμβρυο, την καρδιά του σπόρου και το ενδόσπερμα, που θρέφει το έμβρυο,αρκετά στρώματα πίτουρου και το κέλυφος.

Κατά την διαδικασία της αποφλοίωσης απομακρύνονται οι εξωτερικές στρώσεις του ρυζιού, συγκεκριμένα αφαιρείται το κέλυφος και τα στρώματα του πίτουρου καθώς και το περιεκτικό σε λιπαρά φύτρο του ρυζιού που βρίσκεται επίσης στην περιφέρεια, οπότε δημιουργείται ο λευκός κόκκος του ρυζιού.

Τα προϊόντα που παράγονται κατά την επεξεργασία του αναποφλοίωτου ρυζιού αξιοποιούνται 100%, συγκεκριμένα:

Λευκασμένο Ρύζι
Οι ακέραιοι επεξεργασμένοι κόκκοι αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη τροφή στον κόσμο, που συμπληρώνει τις διατροφικές ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή νιφάδων και άλλων επεξεργασμένων τροφών.

Ορυζοτρίμματα
Οι σπασμένοι κόκκοι του ρυζιού που προκύπτουν από την επεξεργασία αυτού, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή επεξεργασμένων τροφών και αλκοολούχων ποτών.

Ρυζάλευρο
Το αλεύρι του ρυζιού χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και συγκεκριμένα στην παρασκευή παιδικών τροφών.

Ορυζοπίτουρο
Το πίτουρο που προκύπτει από την επεξεργασία του περικάρπιου του ρυζιού προορίζεται για ζωοτροφές.

Φλοιός
Ο φλοιός ρυζιού είναι μια μορφή βιομάζας που βρίσκεται, παγκοσμίως, σε αφθονία και χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.


#AllAboutRice

eutopia

Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου.

"Ιπποκράτης"