[καλός + τόπος] ο ειδυλλιακός, αρμονικός, φυσικός τόπος που σε μαγεύει και χάνεσαι στον χρόνο, εκεί όπου απολαμβάνεις τη γαλήνη…

Υλικά

  • Για την γέμιση: •
  • 1 κούπα ρύζι & μαύρη κινόα
  • 1 ξερό κρεμμύδι  •
  • 2 σκελίδες σκόρδο  •
  • 250γρ. μανιτάρια, ψιλοκομένα  •
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο  •
  • μαύρο πιπέρι •
  • αλάτι  •
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • Για τους λαχανοσαρμάδες: •
  • 1 κινέζικο λάχανο  •
  • 2 κούπες ζεστό νερό  •
  • 3 αποξηραμένα μανιτάρια shiitake  •
  • μπούκοβο •
  • σουσάμι •
  • soy sauce

Λαχανοσαρμάδες με κινέζικο λάχανο και ρύζι Parboiled & μαύρη κινόα

  • 4             Μερίδες

  • 60'             Χρόνος προετοιμασίας

  • 120' &          Χρόνος εκτέλεσης

Σε δύο κούπες ζεστό νερό προσθέτουμε τα μανιτάρια shiitake και αφήνουμε να μουλιάσουν για μια ώρα. Έπειτα τα αποσύρουμε από το νερό και τα ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και εν συνεχεία το βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα της βάσης προς τα κάτω.

Βράζουμε το λάχανο από τη μια πλευρά για δέκα λεπτά και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας κουτάλας, το αναποδογυρίζουμε ώστε να μαλακώσει καλά και από την άλλη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Προσοχή, τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι πολύ ψικομμένα, σαν κιμάς. Ψιλοκόβουμε και τα μανιτάρια shiitake και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι parboiled με μαύρη κινόα και τον ψιλοκομμένο άνηθο στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε κάθε φύλλο λάχανου και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό νεύρο του, χωρίζοντάς το επί της ουσίας στα δύο. Δεν πετάμε τα σκληρά κομμάτια, θα τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας. 

Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση, όσο παίρνει ανάλογα με το μέγεθος, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό. Συνεχίζουμε με όλα μας τα φύλλα. 

Σε ένα ταψί απλώνουμε τα κοτσάνια και τα σκισμένα φύλλα και στη συνέχεια τους σαρμάδες. Προσθέτουμε το ζωμό από τα μανιτάρια και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.  

Ψήνουμε στους 200°C για 45-50 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε στην άκρη, χωρίς να βγάλουμε το αλουμινόχαρτο, για 10-15 λεπτά.

Σερβίρουμε με μπούκοβο, σουσάμι και soy sauce.

Επόμενες Συνταγές

eutopia

Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου.

"Ιπποκράτης"